جلیل زارع|
اصل هفتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران:طبق دستور قرآن کریم:”و امرهم شوری بینهم” و ”شاورهم فی الامر”، شوراها، مجلس شورای اسلامی،شورای استان،شهرستان،شهر، محل، بخش،روستا و نظایر این ها از ارکان تصمیم گیری و اداره ی امور کشورند. موارد،طرز تشکیل و حدود اختیارات و وظایف شوراها را این قانون و قوانین ناشی از آن معین می کند.
چهارمین دوره ی انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، هم زمان با انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در 24 خرداد سال 1392 به طور جداگانه با رای مردم همان حوزه برگزار می شود.مدت قانونی هر دوره چهار سال است. در پی تصویب قانونی در مجلس، مصوب شد که انتخابات خبرگان با مجلس و انتخابات شوراها با ریاست جمهوری ادغام شود.انتخابات گذشته در سال 1385 برگزار شده و عمر آن به 7 سال رسید.مهلت ثبت نام نامزدهای انتخابات در این دوره از 26 فروردین تا 1 اردیبهشت ماه می باشد.
اعضای شوراهای شهر و روستا، شرایط ویژه ی دیگر نهادهای انتخابی مانند ریاست جمهوری، مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری را نداشته و داشتن پیشینه ی سیاسی و مدیریتی و…. الزامی نبوده و افرادی از اهالی منطقه که احساس می کنند توان به دوش کشیدن این تکلیف و وظیفه ی مهم را دارند،می توانند کاندید شده و از سوی همشهریان برای اداره ی بهتر محل زندگی خود انتخاب شوند و چون به طور کامل از متن مردم بر می خیزند، احاطه ی کاملی بر مشکلات شهر و روستای خود دارند و بهتر از اشخاصی که با محیط بیگانه اند، می توانند تصمیم گیری کنند. بنابراین، چنان چه افرادی واجد شرایط و مسلط بر امور محوله که دارای صلاحیت های علمی، اجتمایی، فرهنگی و اجرایی باشند و توان عمل کردن به وظیفه ی ذاتی خود را داشته باشند،انتخاب شوند، می توانند منبع و منشا تحولات بسیار مثبتی برای همشهریان خود باشند.
برخی از وظایف ذاتی اعضای شوراهای شهر و روستا: تدوین و تصویب قوانین فرو دستی، تحلیل و تفسیر مقررات فرا دستی،هم افزایی با مدیران عالی اجرایی، گزینش مدیران شهری، نظارت بر عملکرد شهرداران و دهیاران، مقایسه ی ساز و کارهای مدیران، استیضاح و عزل شهرداران،تفریغ بودجه های سالانه ی مناطق شهری، رایزنی های مستمر با دولتمردان، ارتباطات مداوم با مردم، بازدید روزانه از محلات و مناطق، بیان مسائل و مشکلات مردم، همکاری با اصحاب رسانه و مطبوعات، استفاده از ظرفیت های مردمی، بهره گیری از دیدگاه های عالمانه ی صاحب نظران،انتقادهای سازنده و کارشناسی از متولیان امور جاری و تلاش برای جذب و جلب اعتبارهای مورد نیاز به منظور ایجاد تحول در فضاهای شهری و روستایی، تامین نشاط اجتمایی،توسعه ی فعالیت های فرهنگی، گسترش فعالیت های عمرانی، خودداری از ورود به بازی های سیاسی و ترویج امور علمی و هنری برای سر زندگی و طراوت روحی مردم (شرح وظایف کلی و قانونی اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا در متن ”اعضای شورای اسلامی شهر، کلاه خود را قاضی کنید، آمده است).
… واما سخنی با مردم فهیم و آگاه زادگاهم منطقه ی داریون:
با حضور حماسی خود، به تکلیف شرعی و وظیفه ی ملی خود عمل کرده و با بینش و آگاهی و هشیاری کامل، افرادی اصلح، لایق و شایسته را برای این امر مهم انتخاب کنید و این مقدور نیست مگر این که در گزینش نامزدها، رضایت خداوند متعال و منافع عموم را در نظر گرفته و از تعلق های قومی و قبیله ای و اهرم های احساسی، به شدت پرهیز کرده و میزان و معیار گزینش را تنها لیاقت و شایستگی افراد و نگاه تیز بینانه و ظریف به عملکرد اجرایی، صداقت اجتمایی و توانمندی و کارایی اجرایی آنان معطوف دارید. باشد که با استعانت از درگاه ایزد منان و انتخابی آگاهانه، با تشکیل شوراهایی کار آمد و مستعد، شاهد تحولی عظیم در بالندگی، رشد و شکوفایی و آبادانی منطقه ی داریون، منطقه ای به قدمت ایران سر افراز باشیم. انشا الله…
و اما کلام آخر…. :حال نوبت شماست. بی صبرانه منتظر دیدگاه های سازنده ی شما عزیزان هستم. ساکت ننشینید ! تماشاچی نباشید و هم چنان پویا و پایا در صحنه حضور داشته باشید.
… با تو هستم برادر… با تو هستم خواهر… منتظر چه هستی !؟ دست به قلم شو… ثابت کن که رشد و شکوفایی و آبادانی منطقه و مردم زادگاهت برایت مهم است…
.اهمیت شورا و مشورت آنقدر زیاد است که در قرآن کریم سریعا به آن دستور داده شده است و سوره ای در قرآن کریم به همین نام نامگذاری شده است . شکل گیری شورا ها پس از پیروزی انقلاب اسلامی مایه خیر و برکت های فراوانی شده و هم اکنون شوراهای متعدد با وظایف مختلف به انجام وظیفه مشغول هستند .سابقه شوراهای روستایی در کشور ما بیشتراست . قبل از شکل گیری شوراهای شهر و روستا به شکل فعلی ،شوراهای روستایی زیر نظر جهادسازندگی تشکل شده و به انجام وظیفه مشغول بوده اند . اما آنچه باید به آن توجه کرد این است که مشورت در مواردی خاص و با شرایطی معین انجام می شود و افرادمورد مشورت باید از ویژگی های برخوردار باشند . همانطور که ما در امورشخصی به هرکسی اعتماد نکرده و اورا مورد مشورت قرار نمی دهیم قدر مسلم هرکسی رانمی توان لایق عضویت در شورا های شهر و روستا دانست .قانونگذار اختیارات متعددی را برای اعضای شوراها در نظر گرفته است .بررسی شناخت کمبودها،نیازها،نارسایی ها ی سیاسی ،اجتماعی ،فرهنگی ،آموزشی،بهداشتی ، اقتصادی، رفاهی،تهیه طرح هاو پیشنهادات اصلاحی ، همکاری با مسولین نهادها، سازمان ها، گسترش مراکزتفریحی،فرهنگی،ورزشی،انتخاب شهردارو دهیار و نظارت بر امور شهر داری ها و دهیاری ها از جمله مهمترین این اختیارات است . همه این ها نشان می دهد که شوراهای شهری و روستایی در تصمیم گیری و تعیین خط و مشی کلی پیشرفت شهر ها و روستا ها از جایگاه والایی برخور دار است .
سلام و ممنون جناب آقای بذرافکن، هم چنان منتظر دیدگاه سایر عزیزان،نیز هستم…
[جناب بذرافکن با سلام ، خیلی از موارد در قانون دیده شده ولی کدام قانون بدون داشتن ضمانت اجرایی و همجنین بودجه کافی قابلیت اجرا دارد ، اگر هر کدام از این وظایف که شما برشمردید اجرا نشدبه کدام نهاد باید مراجعه کرد ، جز شهردار که انتخاب وی بدست شورای شهر است ، شورا قدرت برکناری هیچکدام از مسولین را ندارد. کدام قانون را سراغ دارید که تمام وکمال اجرا شود ، تنها نیار سنجی وانعکاس مشکلات به مراجع بالاتر را می توان وظیفه اصلی شوراها دانست.پس باید واقع گرا بود نه ایده آلیست و انتظارات را بالا نبرد
سلام کیان عزیز… بالاترین و مهم ترین و مطمئن ترین ضمانت اجرایی خود شما مردم فهیم و آگاه هستید. بودجه کافی هم، فراوان است؛ فقط باید در مسیر واقعی خودش جاری شود… فراموش نکنید که مردم فهیم و آگاه منطقه بر آنند تا به فضل الهی در “مرحله ی سوم فراخوان عمومی داریون نما برای منطقه ی داریون” کاری کنند کارستان…قدرت خدادای خودمان را باور کنیم… باورهایمان را جدی بگیریم…. مشکلات عددی نیستند که در برابر اراده ی پولادین سیل خروشان مردم همیشه در صحنه ی منطقه، قد علم کنند… طلوع صبح صادق نزدیک است برادر…هم چنان پویا و پایا باشید.
تاریخ را که ورق میزنیم جوهر مردانی نقش بسته، که گذر زمان آن را پر رنگ تر کرده است.آری آن مردان نطفه زمان بوده اند.
حال برای همگامی و پیشی گرفتن که دور از ذهن نیست، به کسی رای دهیم که زمان دستی به سر او کشیده باشد.
به قول چاپلین همه چیز به پایان خوشی میرسد.
به امید خدا قدم به سمت زمان…
با سلام
میخواستم دلیل اینکه نظرم رادیکالی شده رو بدونم،ممنون میشم.
با تشکر
با سلام بر شما
برداشت هایی نادرست که ممکن بود از نظر و دیدگاه کامل شما انجام شود باعث شد تا خدمت شما جسارت کرده و نظرتان را به قول خودتان-رادیکالی-منتشر کنیم.
ما را ببخشید.