ديدگاه

روش صحیح مسواک زدن+تصویر

دکتر زهرا ظهرابی|

در ادامه سوالات رایج  بیماران در دندانپزشکی در این مبحث  به پاسخ سوالی می پردازم که اکثر بیماران راجع به آن میپرسند و آن روش صحیح مسواک زدن است.

واقعیت این است که  روشهای زیادی برای مسواک زدن وجود دارد که بر اساس الگوی حرکت هنگام مسواک زدن به دسته های زیر تقسیم میشود:

(roll)  چرخشی

(vibratory)لرزشی

(circular)دورانی

عمودی

افقی

احتمالا اکثر شما به روش افقی مسواک میزنید واغلب  به دلیل  نیروی زیادی که اعمال میکنید  لثه هایتان تحلیل رفته و ریشه دندانها مشخص شده است.

اما روشی را که رفرنسها و اساتید بسیشتر توصیه میکنند که هم به نسبت آسان است و هم شیار لثه ای و فواصل بین دندانی را به       خوبی تمیز میکند.

برای بزرگ نمایی تصویر بر روی ان کلیک کنید

یکی از انواع روشهای لرزشی :

ابتدامطابق شکل 1 و 2 مسواک نرم را به گونه ای که 3 تا4 دندان ( و اگر سر مسواکتان کوچک است 2تا 3 دندان)را بپوشاند و  الیاف مسواک در مارژین لثه  قرار گیرد وبا محور طولی دندان زاویه 45 درجه  داشته باشد ، قرار بدهید.

مطابق شکل آ با یک فشار آرام لرزشی  با استفاده از حرکات کوتاه عقب و جلو به حالت لرزشی   به نحوی که مسواک از سر   مطابق شکل  تکان نخورد،  این حرکات متعدد را در همین وضعیت انجام دهید، این حرکات همراه با ایجاد سفیدی محسوس در لثه اسن.(گاهی پیشنهاد میشود که به جای حرکات کوتاه عقب و جلو از حرکات سرکولار استفاده شود ولی به دلیل مشکلتر بودن ان  به نظر میرسد حرکات کوچک عقب و جلو مقدورتر باشد)

سپس مسواک را برداشته و به طرف دندانهای مجاور حرکت داده و برروی 3 یا 4 دندان بعدی قرار دهید،این کار را در تمام قوس فکی ادامه داده و هر بار تقریبا 3 یا 4 دندان را مسواک کنید.

سپس همین روش را از سمت سطوحی که  به طرف زبان هستند  نیز مطابق شکل  3  انجام دهید.

بعد از اتمام یک قوس فکی ،فک مقابل را به همین روش مسواک کنید.

اگر در ناحیه دندانهای جلو احساس میکنید که مسواکتان بزرگ است و داخل دهانتان جا نمیشود مسواک را به صورت عمودی مانند شکل 4  قرار دهید.

در نهایت مطابق شکل 5  مسواک را بر روی سطوح جونده بکشید تا شیارهای روی دندان کاملا تمیز شوند.

یاد اوری میکنم که حتما دوبار در شبانه روزمسواک بزنید و از نخ دندان نیز استفاده کنید چرا که هیچ روش مسواک زدنی قادر به  تمیز کردن نواحی بین دندانی نمیباشد و اغلب پوسیدگی های دندانی از نواحی بین دندانی شروع میشوند بنابرین استفاده از نخ دندان ضروری میباشد  .

از ابتدا توقع نداشته باشید که این روش را به راحتی انجام دهید،  چند هفته اول روبروی آینه مسواک بزنید تا اشتباهاتتان اصلاح شود بعد از گذشت چند هفته این روش در ذهنتان به صورت الگو در می آید و مسواک زدن به این روش برایتان راحت میشود.

14 دیدگاه

  1. سر کار خانم دکتر زهرا ظهرابی… عرض سلام و احترام….ممنون که مجددا با مطلبی علمی و کاملا کاربردی در سایت خودتان حضور پیدا کردید. اکثر مردم روش صحیح مسواک زدن را بلد نیستند. شنیدن آن از زبان شما که متخصص این کار هستید، و مردم به گفتار شما اعتماد کامل دارند،بسیار سودمند خواهد بود. افزون بر این که،در بیان نیز ،حق مطلب ادا شده است و تصاویر کاملا واضح آن، فهم مطلب را سهل تر کرده است.مسلما ،اگر فرد غیر متخصصی، همین مطالب را عنوان کند، به اندازه ی شنیدن آن از زبان شما موثر و سودمند نخواهد بود. پس ،در فواصل معینی، کاربران محترم را از طریق داریون نما، آموزش دهید… با تشکر فراوان از قبول زحمت، هم چنان، در انتظار مطالب شما خواهیم بود. پویا و پایا باشید…

    1. با سلام خدمت جناب آقای زارع
      سپاسگزارم از لطفتان ،لازم به ذکر است که اولویت مطالب را بر اساس سوالاتی که بیمارانم میپرسند تنظیم کرده ام اما بهتر آن بود که همشهریان عزیز سوالات خود را میپرسیدند تا مطالب را بر اساس نیاز آنها بنویسم.

  2. با تشکر از خانم ظهرابی که در این غوغای بحثهای انتخاباتی و سیاسی و… امور مبنایی و ریشه ای رو فراموش نکردند.
    جامعه سالم با انسان سالم
    دین اسلام به بهداشت و سلامت جسمی و روحی خیلی اهمیت می دهد نمونه ان بسیاری از احکام و دستورات دینی از واجبات و محرمات تا مکروهات و مستحبات هست که بعضی مواقع مهمترین فواید انها به سلامتی انسان بر می گردد
    در مورد اهمیت مسواک روایات زیاد داریم از جمله
    تاکید بسیار به مسواک قبل و بعد از خواب و قبل ازهر وضو جهت نمازهای یومیه
    تا انجا که روایت داریم مسواک قبل از نماز ثواب ان را 400 برابر می کند !!!
    مسواک و شانه از وسایل بوده که پیامبر ص همیشه با خود همراه داشتند حتی در مسافرتها و …
    و روایت داریم پیامبر ص که فرمودند یک چیز است که اگر مردم به سختی نمی افتادند من واجب می کردم وآن مسواک زدن است
    اینها را بگذاریم کنار وضع فرهنگ و بی اطلاعی مردم در ان دوره در مناطق مختلف جهان از مسائل بهداشتی و ….تا انجا که در ادبیات اروپای قرون وسطی حتی کلمه ای به اسم حمام وجود نداشته و…
    و از این طرف اهمیت دادن اسلام به این مسائل در تمام احکام و دستورات دینی.
    با ارزوی جامعه ای سالم و موفقیت روز افزون
    یا علی

    1. با سلام
      ممنون از جملات زیبایتان ،یکی از عللی که من اقدام به فرستادن این مطالب کردم دقیقا همین موضوع بود متاسفانه اطلاعات مردم در مورد بهداشت دهان و دندان با وجود تاکید دین اسلام بسیار اندک است امید آنکه این مطالب مفید واقع شود و سهم کوچکی در بالا بردن اطلاعات و سلامت مردم شهرمان باشد.

  3. خانم ظهرابی سلام
    مطلب جالبی بود و مفید
    آیا نوع خمیر دندان هم در مسواک زدن وپوسیدگی موثر است.اگر هست کدام نوع ژله ای یا معمولی لطفا توضیح دهید.

  4. با سلام
    نقش خمیر دندان ، در واقع کمک کردن و تسهیل کردن عمل مسواک زدن است تا پلاکهای میکروبی راحتر از سطوح دندانی پاک شوند ، همانگونه که در مطالب قبلی اشاره کرده ام در کل خمیر دندانهای ژله ای بهتر از انواع خمیری هستند.قیمت خمیر دندان چندان مهم نیست، خمیر دندانی را استفاده کنید که حاوی فلوراید باشد . از استفاده از خمیردندانهایی که روی آن کلمه سفید کننده یا ساینده نوشته شده به شدت بپرهیزید چرا که مینای دندان را حل میکند . برای کودکان حتما از خمیر دندانهای مخصوص اطفال استفاده کنید چرا که فلوراید در مقادیر بالا اگر توسط بچه ها بلعیده شود باعث مسمومیت آنها میشود.اگر دندانهایتان حساس شده از خمیردندانهای ضد حساسیت استفاده کنید.
    امیدوارم پاسخ خود را گرفته باشید.

  5. سلام خانم دکتر
    لطفا در مورد باورهای غلط در این مورد صحبت کنید مثلا میگویند شب اگر یک سیب بخوری اخر شب مسواک لازم نیست . ویا یک تکه پنیر بعداز غذا از مسواک زدن بهتر است . آیا این مطالب علمی هستند یا خیر ؟
    چرا در بعضی افراد با وجودی که مسواک نمیزنند دندان هایی سالم دارند ؟ ایا این موضوع ژنتیک است ؟

  6. با سلام
    این دومورد خاص که شما به آن اشاره کردید علمی نیستند ،در مطالب قبلی به این نکته اشاره کردم که اصلا مهم نیست شما در چه ساعتی از شبانه روز مسواک میکنید مهم این است که روزی دو بار پلاکهای میکروبی را از روی دندان به وسیله مسواک بردارید . تغذیه مناسب برای داشتن دندانهایی سالم موثر است اما این به معنی جایگزینی آن با مسواک نیست. شاید جالب باشد که بدانید یک لیوان آب سیب از یک لیوان آب پرتقال اسیدی تر است و مینای دندان را بیشتر در خود حل میکند در مباحث آینده قصد دارم به نکاتی بپردازم که این چنین هستند و احتمالا برای همه جالب است.
    و اما راجع به سوال دومتان ، جواب این سوال بسیار گسترده است اما به طور مختصر باید بگویم به طور کلی الگوهای ژنتیکی بر کل بدن انسان موثرند اما این بدان معنی نیست که تنها کسانی دندانهایی سالم دارند که از نظر ژنتیکی مشکلی ندارند،در واقع اکثر کسانی که در بزرگسالی دندانهایی بدون پوسیدگی دارند در کودکی از دندانهای شیری خود به خوبی مراقبت کرده اند . اگر هرکسی صرف نظر از الگوی ژنتیکی به میزان کافی و به طور صحیح مسواک بزند و از نخ دندان استفاده کند دندانهایی بدون پوسیدگی خواهد داشت.

  7. سر کار خانم دکتر زهرا ظهرابی، عرض سلام و احترام….حضرت امام جعفر صادق(ع) می فرمایند: در روز رستاخیز مردم را یک جا گرد می آورند و ترازوهای عدالت بر پا می شود، آن گاه، خون شهیدان با مرکب علما سنجیده می شود؛ پس مرکب علما بر خون شهیدان، برتری دارد.

  8. باسلام به دودج…
    این جمله ای است که سالها بر روی عکس پدرم بالای ارامگاهشان نوشته شده بود اما کاش میدانستم منظورتان از نوشتن آن چیست

    1. سلام خانم دکتر ظهرابی…

      خدا پدرتان را بیامرزد که چنین فرزندان خلفی را به جامعه تحویل داد.

      ببخشید علامت سوالی در ذهنم جان گرفت که تا حالا به آن فکر نکرده بودم. شاید واژه ی ندانستن برای آن بهتر باشد؛ نمی دانستم.

      آیا این گفته ی شما و دودجی عزیز به این معناست که شما فرزند شهید هستید ؟ اگر چنین است، شاید توقع زیادی نباشد که این حقیر سراپا تقصیر را در قلم زدن “با شهدای منطقه ی داریون ” یاری رسانید. پست خوبی که متاسفانه به خاطر کم لطفی دوستانی که پیش از این بیش تر کم حالم بودند دارد کم رنگ تر و کم رنگ تر می شود.

      انتطار دارم اگر فرزند شهید هستید، دست به قلم شوید و از ایشان بگویید و برایم ایمیل کنید تا در ” با شهدای منطقه ی داریون ” به بار بنشیند. اگر هم چنین نیست که تا این علامت های سوال، بزرگ تر نشده است، این دو دیدگاهِ پشت سر هم را برایم معنا کنید.

      کنجکاوی مرا ببخشید …

      1. با سلام خدمت استاد گرامی
        به لطف خدا مفتخرم که فرزند کسی باشم که تا ابد مایه مباهات وافتخار م است، کسی که به خاطر غیرت و دین خود جانش را خالصانه وعاشقانه فدا کرد.
        پدرم،شهید مهیار ظهرابی در سن ۲۲ سالگی در تاریخ ۴ دی ماه ،سال ۱۳۶۵ در عملیات کربلای ۴ به فیض شهادت رسیدند…
        حقیقتش من هم مشتاق بودم که راجع به ایشان در این سایت بنویسم ،گرچه دست به قلم خوبی ندارم اما سعی م را میکنم.

        1. سلام دکتر …

          چه قدر ما هم دیگر را کم می شناسیم و چه قدر شهدایمان را کم تر !

          اگر داریون نمایی شده ایم برای این است که هم دیگر را بیش تر و بهتر بشناسیم و اگر در داریون نما پست ” با شهدای منطقه ی داریون ” را قلم زده ایم، برای این است که شهدای عزیزمان را بیش تر و بهتر بشناسیم.

          متاسفانه ما همیشه فرسنگ ها در زمان و مکان از شهدای عزیز دیر و دور مانده ایم. خوب است این فاصله های زمانی و مکانی را به هم نزدیک تر کنیم بلکه بفهمیم که بودند، چگونه فکر می کردند، چه طور زیستند و چه سان رفتند ؟

          این که فرزندی از فرزندان شهدا، در سنگر علم و دانش و تخصص هم مثل سنگر درک و فهم و تعهد پیشتاز است، نشانگر درستی راه و انتخاب شایسته ی آن عزیزانِ خوش سفر کرده است.

          بی صبرانه منتظر قلم شیوا و زبان گویایتان هستیم تا از دریچه ی نگاه شما بهتر بشناسیم و بفهمیم آن پیشگامان ره عشق و ایستادگان بر ستیغ سترگ ایمان را…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا