ديدگاه

سلامت خانواده و جامعه در گرو سلامت زنان

دکتر:سیمین سپهری|

ارزش و بها دادن به سلامت زنان، اهمیت به سلامت خانواده، و نهایتاً سلامت جامعه است. بانوان در جامعه ما  نقش های محافظتی، مراقبتی و تیمارداری را درقبال سایر اعضای خانواده، از همسر گرفته، تا فرزندان، تا سالمندان، و  افراد بیمار برعهده می گیرند. حتی در شرایطی که زنان پای از عرصه ی خانه و خانواده نیز بیرون نهاده باشند و در نقشها ی مختلف معلم ، پزشک و پرستار و ماما و نظایر آن، در سطحی وسیع تر در اجتماع نقش ایفا کنند، در واقع، به نوعی به همان تکالیف سنتی خود تداوم بخشیده اند، اما در قالب نقش هایی مدرن است . به همین دلیل نتایج تحقیقات نشان می دهد هر کجا که مسئولین جامعه به افزایش سطح سواد و آموزش زنان همت گماشته اند، دست آوردهای قابل توجهی در بهبود و ارتقای شاخص های بهداشتی و سلامت جامعه حاصل شده است.

بحث تغذیه و کم و کیف آن، به عنوان یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده های وضعیت سلامت است .  زنان به عنوان کدبانوی خانه در نقش همسر و مادر بر این که چه موادی و محصولاتی برای خورد و خوراک اعضای خانواده و آشپزی خریداری شود، نظارت دارند، ایشان هستند که چنانچه آموزش یا آگاهی ای در این زمینه کسب کرده باشند، ممکن است به “تاریخ مصرف” موادی که خریداری می شود، توجه کنند، به سفید یا قرمز بودن گوشت مصرفی، به پایین بودن میزان چربی مواد لبنی، یا نسبت مصرف قند و شیرینی، نوع قند – طبیعی یا کارخانه ای بودن آن، و انواع دیگر جزئیاتی که به سالم بودن و بهداشتی بودن غذای مصرفی تعبیر می شود، اهمیت دهند. قاعدتاً ایشان هستند که در مورد نحوه ی طبخ غذا که به صورت آب پز یا تنوری باشد، یا سرخ کرده، و این که چه میزان روغن و از چه نوعی استفاده شود، تصمیم می گیرند واغلب مجبور هستند با خواست نامتعارف بعضی از افراد خانواده نقش ارشادی داشته باشند .

 این مادر است که برای میان وعده ی فرزندش که به مدرسه خوراکی خوشمزه و مغذی را تدارک  می بیند که متضمن سلامت وشادابی اوست ، و یا برای  رفع تکلیف کیف مدرسه ی فرزندش، پفک نمکی یا انواع بیسکوئیت، کیک یا چیپس با چربی های اشباع شده پر میکند . اوست که می تواند در حفظ تنوع مواد غذایی که به صورت هفتگی مصرف می شود، بکوشد، تا ضمن “ارزان تر یا به صرفه بودن” برخی اقلام غذایی، و سیر کردن شکم افراد خانواده مواظب سوء تغذیه  فرزندان در حال رشد نیز  باشد .

  بنابراین لازم است تا زنان برای ایفای نقش محافظتی، مراقبتی و تیمارداری خوداز نظر جسمی وروحی  فردی سالم وباکفایت باشند . در فرهنگ ما زنان متاسفانه خود کمتر به این موضوع اهمیت میدهند و هر امری را بر سلامت خودشان مقدم میدانند.

 در چنین شرایطی خانوادها بایستی در سلامت مادران هوشیارتر و اگاهانه تر  عمل نمایند ، زیرا  در دراز مدت زیانی که متوجه انها میشود  غیر قابل جبران است .    (ادامه دارد )

11 دیدگاه

  1. سلام خانم سپهری به نظر من باید به سلامت دختران هم بها دهیم .دختران مادران فردا هستند که در صورتی که سالم نباشند ، نمیتوانند مادران سالم وموفقی هم باشند.
    به منظور مشکل فقر اهن و کمخونی در دختران در مدارس قرص آهن توزیع میشود
    متاسفانه اکثرا قرصها را توی کیفشان میریزند ونمیخورند

  2. سلام با وجود نقش مهم مادران در خانواده برای سلامت انها کمتر هزینه میشود . با بالا رفتن امید به زندگی وخانواد های کم جمعیت وتک فرزند این مسئله اهمیت خاص پیدا میکند ، زیرا در خانواده های پر جمعیت با همکاری یکدیگر به نوعی مشکل افراد بیمار وسالخورده را حل میکنند . ولی در آینده هر کسی مسئول خودش هست وباید سالم باشد تااز عهده زندگی براید .مثلا در یک خانواده کم جمعیت ، پدر یا مادری که یک دختر دارند وممکن است او به واسطه کار وتحصیل در شهر ویا حتی کشور خودش نباشد ، اگر ازسلامت کافی برخوردار نباشند در اینده مشکلات زیادی خواهند داشت .

  3. زنان نيمي از جمعيت كشور را تشكيل مي‌دهند و تأمين سلامت زنان علاوه بر تأمين سلامت نيمي از جامعه، سبب حفظ و ارتقاء سلامت خانواده و در نهايت سلامت كل جامعه مي‌شود.

    منشور حقوق زنان در نظام جمهوري اسلامي ايران برحق سلامت زنان در بهره‌مندي و دسترسي به خدمات، حمايت‌ها و مراقبتهاي بهداشتي،درماني مورد نياز و با كيفيت مناسب تأكيد مي‌نمايد لذا با توجه به اين مهم و قبول اين واقعيت كه زنان در برابر ابتلا به بسياري از بيماري‌ها آسيب‌پذير هستند، لازم است تمامی زنان در زمينه بيماري هايي نظير بيماري هاي قلبي عروقي، فشار خون، چربي خون، ديابت، چاقي، پوكي استخوان و …. اطلاعات لازم را كسب نماييد تا با انجام رفتارهاي بهداشتي، سلامت خود را تأمين، حفظ و ارتقاء بخشند.

  4. سلام
    من با دیدگاه سلامت خانواده و جامعه در گرو سلامت زنان موافق هستم . برای کم کردن مشکلات خودمان هم که شده باید به سلامت مادران اهمیت بدهیم .

    مادر عزیزترین موجود برای همه ی مخلوقات است .
    به خصوص اگر یک مدت دور باشی، ودلتنگ بشی تازه قدرش را میدانی.
    مادر تنها کسی است که کینه به دل نمیگیره.
    خالص ترین عشق عشق مادر به فرزنداست .

  5. برگردم ب روز های کودکی ام..

    آن روز هاکه پدر تنهاقهرمان بود..

    عشق.. تنها در آغوش مادر خلاصه میشد..

    بالاترین نقطه ی زمین.. شانه های پدر بود

    بدترین دشمنانم خواهرم بود ..

    تنها دردم.. زانوهای زخمی ام بود

    تنها چیزی ک میشکست..اسباب بازی هایم بود
    ومعنای خداحافظ
    تافردابود..!

  6. بد نیست به این موضوع هم فکر کنیم که تمام زنان که مادر نیستند
    آینده وسلامت انها چه مشود ؟
    آیا زن تنها با ازدواج کردن و مادرشدن هست که معنا میگیرد ، یا خودش به تنهایی معنادارد، معنای عمیقی در واژه زن بودن
    حتی اگر همسر کسی نباشد و یا مادر کسی هم نباشد؟
    فکر میکنم زیاد باشند از دخترانی که موقعیت نداردند که مادر باشند ونه همسر

    1. سلام

      ممنون از مطلب جالب و خواندنی خانم دکتر سپهری. من با نظر شیوا جان موافقم تمام زنان که مادر نیستند. سلامت خانواده و جامعه در گرو سلامت زن به عنوان دختر، مادر و همسر است.

  7. در این که سلامت جامعه در گرو سلامت خانواده است، جای هیچ شک و تردیدی نیست. مسلما سلامت خانواده نیز در گرو سلامت زنان جامعه است. بیایید در گستره ی وسیع تری این مسئله را مورد بررسی قرار دهیم. به نظر من، سلامت نسل آینده در گرو سلامت دختران جوان و سلامت مادران به ویژه در دوران بارداری و شیردهی می باشد. اگر بخواهیم بر این معضل فائق آییم، ناگزیر از تغییر دیدگاه هستیم. نگاه مسئولین امربه سلامت این قشر از جامعه، باید نگاهی متفاوت از آن چه تا کنون جاری و ساری بوده است، باشد. زیرا، همواره مسئولین امر با توجه به موقعیت، زمان و سلایق خود، تنها به بخشی از دوران سنی آنان،آن هم به صورت محدود، پرداخته اند؛ در صورتی که به سلامت زنان، باید به صورت یک مجموعه ی به هم پیوسته از دوران طفولیت تا جوانی و میانسالی و حتی پیری پرداخته شود. باید هم درون خانواده و هم در جامعه، فرهنگ سازی اساسی صورت پذیرفته و بیش از پیش به تغذیه و سلامت دختران و زنان در بعد جسمانی بپردازند. از سوی دیگر، تنها بعد جسمانی انسان، شادابی، نشاط و سلامتی را به همراه نمی آورد؛ بعد روحی و روانی یک فرد نیز نیمی از شخصیت و سلامت او را رقم می زند. مسئولین امر، باید در کنار سلامت جسمی به سلامت روحی نسوان نیز بپردازند. توجه به فعالیت های ورزشی متانسب دختران و بهداشت آنان در کنار سایر فعالیت های اجتماعی که سلامت جسمی و روحی را توامان دارد،در طول دوران تحصیلی، از ضروریات است که متاسفانه در جامعه ی ما کم تر به این مهم پرداخته شده است و در این مورد در مقایسه با پسران محدودیت های فراوانی وجود دارد. و زیاده گویی نیست اگر ادعا کنیم که نسبت به امور بانوان در همه ی زمینه ها، بی مهری شده است.تا جایی که متاسفانه آنان حتی از آموزش لازم و کافی نیز در زمینه ی سلامت جسمی و روحی بی بهره اند. هر چند نسبت به امور آقایان نیز آن طور که باید و شاید، پرداخته نشده است.باید دختران جامعه را برای آماده شدن جهت مدیریت خانواده و مراقبت از سلامت خود و خانواده و…. آموزش داد. آن هم آموزشی برنامه ریزی شده و اساسی ، نه مقطعی و سلیقه ای.در مورد فعالیت های اجتمایی بانوان نیز این بی مهری کاملا مشهود است و فرهنگ متناسبی وجود ندارد و افراط و تفریط های زیادی به چشم می خورد.
    کلام آخر: اگر مسئولین امر، امروز با یک طرح عمومی و همگانی در این موارد اقدام عاجل ننمایند، باید هم چنان نگران سلامت جسمی و روحی نسل های آینده باشیم !!!

  8. سلام ضمن تشکر از بیان دیدگاه کاربران محترم
    بدیهی است که سلامت تمام افراد خانواده امری مهم وضروری در سلامت جامعه است . اما بحث اصلی ما این است که مادران به واسطه عاطفی بودن شدید به سلامت دیگران بها میدهند ، اما از وضعیت سلامت خودشان غافل میشوند .

  9. ملاله یوسف زی دختر پاکستانی امروز چقدر مسلط و با وقار در مقر سازمان ملل سخنرانی کرد . او آموزش را تنها راه حل مشکلات زنان و دختران دانست. اینختر نوجوان پاکستانی حدود ۹ ماه گذشته توسط طالبان از ناحیه سر هدف گلوله قرار گرفت است . مجله تایم به عنوان یکی از پرنفوذترین افراد جهان در سال 2013 لقب گرفت و برخی خبرها حاکی است که وی یک قرارداد 3 میلیون دلاری برای نوشتن کتاب داستان زندگی خود امضا کرده است.

    “گوردون براون” نخست وزیر سابق بریتانیا و نماینده سازمان ملل در امور آموزش و پرورش که تلاش‌های زیادی برای نامگذاری یک روز با عنوان “روز جهانی ملاله” انجام داد، در مصاحبه اخیر خود در این باره گفت: این دختر جوان و نحیف به نمادی قدرتمند برای احقاق حق دختران برای تحصیل تبدیل شده است.

  10. اهميت سلامت زنان را مي‌توان در دوعلت خلاصه كرد – سلامت جامعه در گرو سلامت خانواده و سلامت خانواده در گرو سلامت زن است. همچنین سلامت نسل آينده در گرو سلامت دختران جوان و سلامت مادران در دوران بارداري و شيردهي مي‌باشد.

    برنامه سلامت زنان بصورت يك مجموعه از دوران طفوليت دختران تا جواني و ميانسالي و پيري مي باشد كه ، تاكنون به بخشي از آن توجه شده و بخش مهمي از آن مسكوت مانده است.

    به نظر می رسد تغییر برخی نگاههای فرهنگی درون خانواده که به غذا و سلامت دختران کمتر توجه می شود و از سویی افزایش برنامه ریزی های مربوط به سلامت دختران جوان ، توجه به فعالیتهای ورزشی مناسب دختران و بهداشت آنان در طول دوران تحصیل ، آموزش آنان برای آماده شدن جهت مادری و مدیریت سلامت خود و خانواده و..مواردی از این دست اگر به صورت طرحی عمومی و همگانی به هدایت مراکز مسئول پی گیری و اجرا شود درباره سلامت نسلهای بعدی کشور کمتر نگرانی وجود خواهد داشت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا