زندگی پیوسته جریان دارد !
جلیل زارع|
با بچه های همسایه مشغول بازی بودیم که زن همسایه، مادرم را صدا زد و گفت: مادر امیر فوت کرد( مادر امیر لطفی). کنجکاو شدم و خود را از لابلای جمعیت، بالای سر او رساندم. خواب بود. خواب خواب. ولی می گفتند مرده است. هنوز هیچ تجربه ای از مرگ نداشتم. جمعیت زیادی او را حمل کرده، راهی ” سر چشمه” شدند و در آن جا به خاک سپردند.
کسی کاری به کار من نداشت. بنابراین، همراه با جمعیت، همه ی مراسم کفن و دفن و غسل و حتی خاک سپاری او را تماشا کردم. وقتی خاک بر رویش ریختند و بر گشتند، ترس و وحشت بر من مستولی شد و لرزه بر اندامم افتاد. فهمیدم مردن یعنی این که دیگر به درد نمی خوری و چالت می کنند و تمام. زندگی برایم پوچ و بی معنا شد. باور کنید از ترس این که نکند من هم روزی به درد نخورم. آن گاه، بمیرم و چالم کنند و در زیر خاک مدفون شوم، بیمار شدم. تب و لرزی به جانم افتاد که نگو و سه شبانه روز مرا در بستر انداخت.
از وحشت، اجازه نمی دادم پلک هایم بر هم آید . می ترسیدم اگر به خواب روم مثل پیرزن همسایه دیگر از خواب بیدار نشوم و ببرند چالم کنند. وقتی هم به ناچار خواب بر من مستولی می شد، همه اش کابوس می دیدم و سراسیمه از خواب برخاسته با چشمان از حدقه در آمده گریه و زاری سر می دادم .
بعد از سه شبانه روز، بهبودی حاصل شد. خوشحال بودم از این که به این سادگی با خواب رفتن نمی میرم. پیرزن هسایه را دوست داشتم ولی مادر بزرگم که از آبادان به داریون آمد و تمام تابستان را به اتفاق سایر فامیل منزلمان بود، آن چنان به او عادت کردم که دیگر به پیرزن همسایه فکر هم نمی کردم، هر چند مرتب دعا می کردم که مادر بزرگم دیگر نمیرد.
کم کم بزرگ و بزرگ تر شدم. ولی ترس از مرگ از وجودم رخت بر نبست. در سن بیست سالگی پدرم را از دست دادم. مدتی فقدانش برایم سخت بود ولی به برادر بزرگم دل خوش کردم و او را جایگزین پدرم نمودم. ده سالی از من بزرگ تر بود. مرا زیر بال و پر گرفت. دوران دبیرستان را در نزد او در خرمشهر بودم و دیپلمم را آن جا گرفتم. با او مشغول به کار شدم. تجارت و صادرات سنگ به کشورهای عربی. در آمدمان عالی بود. ولی با شروع جنگ تحمیلی و اشغال زود هنگام خرمشهر و از دست دادن کارخانه سنگ کوبی و منزل، همه چیزمان را از دست دادیم و مثل خیلی های دیگر، جنگ زده شدیم. یک شبه همه ی دارایی امان از دست رفت و مبالغ زیادی بدهی بر دوشمان سنگینی کرد.
شش ماه بعد، وقتی کامیون در حوالی آرامگاه سعدی، برادرم را زیر گرفت و او هم دعوت حق را لبیک گفت و رفت، از درون تهی شده و فرو ریختم. دیگر کسی نداشتم جایگزینش کنم. شده بود تنها حامیم. تنها برادرم نبود، پدرم بود و بالاتر از آن با هم رفیق بودیم و تحمل دوری هم را نداشتیم. زندگی بدون او برایم غیر قابل تحمل شد. یک سال و نیم کسی نتوانست رخت سیاه را از تنم به در کند. سراسر سیاه پوش شده بودم. بعد از آن که با کار و تلاش زیاد، توانستم بدهی ها را بپردازم و خود و برادر مرحومم را از زیر دین ناس بیرون آورم، کار آزاد را رها کردم و …….
به جبهه که رفتم، آن قدر گل های نشکفته در برابرم پر پر شدند که باور کردم مرگ جزوی از زندگی است و شروعی دوباره است، نه خط پایانی بر همه چیز ! دوران سختی بود. با هر کس دوست می شدم، چند صباحی بعد نداشتمش. شهید می شد و پر می کشید از فرش بر عرش. کم کم آموختم که باید کسی را جایگزین عزیزان به ظاهر از دست رفته کنم که از دست رفتنی نباشد. با شعار “الی بذکر الله تطمئن القلوب” آرام شدم. برادر دیگرم که مفقود الاثر شد، هفت سال خیالش در بر بود و دو چشم انتظارم بر در ! سال های انتظار، با همه ی سختی ها و شکنندگی هایش صبر و مقاومت را به من آموخت و راضی شدم به رضای خدا . عاقبت داغ لاله بر حنجره ام ناله نشاند و خدا امانتش را از من پس گرفت و در بهشت زهرای تهران جای داد. بعد هم خواهرم و…. و…. و…. .
حالا دیگر، باور دارم که مرگ جزوی از زندگی است. پایان نیست. آغازی است دوباره ولی جاودان. درست روز عملیات کربلای پنج، دقیقا در همان ساعاتی که برادرم ردای بلند شهادت را در شلمچه بر تن کرد، پسرم در شیراز چشم به جهان گشود و من این را به فال نیک گرفتم . با خود گفتم: جلیل ! تو که طلبکار خدا نیستی و از خود چیزی نداری، کوروش متعلق به تو نبود، امانت خداوند بود. خدا چند صباحی او را به رسم امانت به تو هدیه کرد، بعد هم امانت خودش را پس گرفت. ببین چه قدر دوستت داشته است که با گرفتن یک امانت، امانت دیگری را به تو سپرده است. اگر خیلی ادعایت می شود، امانت دیگرش را دریاب. به عینه دیدم که: اگر با دیگرانش بود میلی، چرا جام مرا بشکست لیلی !؟
و کم کم با مرگ هر عزیزی، عزیز دیگری را جایگزین کردم تا زندگی جریان داشته باشد.
عزیزان دل برادر ! ” اشهد ان الموت حق”! باور کنید ” کل نفس ذائقه الموت” را ! و بدانید که ” کل شی هالک الا وجهه”. مرگ پایان زندگی نیست، عزیزان ! انتقال از جهانی بسته و محدود است به جهانی باز و بی نهایت ! بیایید به جای تاسف خوردن بر رفتگان و نالیدن بر فقدانشان( هر چند به اندازه اش جایز است)، بنازیم و ببالیم بر عزیزانی که در کنارمان هستند و گاه آنان را نمی بینیم ! گاه به بهانه های واهی سال ها با هم قهریم ! و اگر هم قهر نیستیم بهار تا بهار هم دیگر را نمی بینیم ! دریابیم عزیزانمان را تا موقع رفتنشان فرو نریزیم ! ببینیمشان تا در نبودشان این قدر دلتنگ نشویم ! و در همه حال، راضی باشیم به رضای او که ” انا لله و انا الیه راجعون” و در غم و اندوه و پریشانی، باور کنیم اعجاز ” الی بذکر الله تطمئن القلوب” را….
زندگی خالی نیست سیب هست مهربانی هست ایمان هست آری تا شقایق هست زندگی باید کرد
آری آری زندگی زیباست….
سلام به نظرتون سایت یه کم به نشاط شادی نیاز نداره این روزا همش از رفتگان صحبت کردیم دلمون گرفت باور کنید به نظرمن بیاید فضا رو عوض کنیم تا همه دوستانی که عزیزی ازدست دادن هم کمی ازاون حال هوا بیان بیرون مرگ عزیز همیشه سخت درد آور اما یه کم از فرشته های بنویسیم که کنارمان هستند ما بهشون توجه نمیکنیم ایلماه جان زیبا از پدرت نوشتی حالابیشتر قدر بابامو میدونم اما حتما از مادرت که کنارت هست هم اینطور زیبا بنویس بزار حس لمس عزیزانی داشته باشیم که حس بودنشان به ما امید زندگی میده
سلام . با اون که قول دادم در مجلس خانمها وارد نشم. و اسم کسی نبرم ولی با نظر فوق موافقم .از امید بنویسیدو شادی و عشق . مطالب سایت بر حال و احوال خیلی ها اثر میذاره . خدا همه ی رفتگان را رحمت کند آن ها شادی مارو میخواهند .مرسی
همواره دلت شاد و لبت خندان باد عزیز دل برادر…
سپیده جان سلام.من شرمنده همه تونم. باور کن پس از اون نوشته خداروشکر حالم خیلی خوب شد.واقعا احساس کردم نوازش های دوباره پدرم را! خیلی خیلی زیباتراز قبل.اما چشم ,پیشنهاد خوبی دادی از کسانی مینویسم که کنارمون هستن.به زودی انشاالله.
سلام.جایگزین نه!جایگزین نه آقای زارع!جایگزین نه جناب استاد!وقتی یه بچه تو یک خونه متولد میشه, چطور بارقه ای از عطر وبوی بهشت .از دنیایی پاک,از شادیهای زلال رو برای اون خانواده هدیه میاره.اگر رفتن هم یک تولد تازه بدونیم این عطر وبواز دنیای والاتررا حس میکنیم وعزیزامون را با تن پوشی از رنگ خداوند در کنار خویش احساس میکنیم.و وقتی باور کنیم که اون هست دیگه نیازی به جایگزین نیست.
سلام. هر چی شما بگید. چشم… چشم…. جایگزین نه…. خوشحالم که به جایی رسیده اید که حتی به جایگزین هم نیازی ندارید. رنگ خداییتان را تبریک می گویم.احساس دلپذیری است. مبارکتان باشد.
صبر بر فراق
علامه طباطبائی از قول استادشان مرحوم آقای قاضی می فرمودند:
« من از باباطاهر تعجب می کنم که در شعرش چنین سروده:
یکی درد و یکی درمان پسندد یکی وصل و یکی هجران پسندد
من از درمان و درد و وصل و هجران پسندم آنچه را جانان پسندد
چه طور باباطاهر گفته است: اگر جانان، هجران را پسندد، من هم آن را می پسندم.؟!
چگونه انسان می تواند این را بپذیرد؟! عاشق بر هر چیز صبر می کند اما بر فراق، صبر نمی تواند کرد.
مولا علی علیه السلام در دعای کمیل می فرماید: مولا و آقای من! گیرم بر عذاب تو صبر کنم؛ بر دوری تو چگونه شکیبا باشم
زندگی باید کرد..
گاه با یک گل سرخ…
گاه با یک دل تنگ…
گاه باید رویید,در پس این باران…
گاه باید خندید,بر غمی بی پایان…
لحظه هایت بی غم…
روزگارت آرام…
سپیده جان من به قولی که دادم عمل کردم ومطلبی در مورد مادر ,البته نه در خور شان ومنزلتش بلکه در حدقلم خود نگاشتم,حال هر گاه و هر جا مدیر سایت صلاح بدانندثبت خواهد شد.
این کوزه گر دهر چنان جام لطیف
میسازد وباز بر زمین میزندش