وجه تشابه داريون و ايرلند/از ايرلندي ها ايده بگيريم/خودمان به فكر داريون باشيم
سرويس علمي سايت داريون نما/
ايرلند، كشوري در شمال غرب اروپا است كه در حال حاضر به عنوان يكي از ثروتمندترين كشورهاي جهان به شمار ميرود. جمهوری ایرلند یکی از کشورهای شمال غرب اروپاست. مرزهای کنونی این کشور پنج ششم خاک جزیره ایرلند را دربر میگیرد. این کشور از شمال با ایرلند شمالی که بخشی از انگلیس است، از غرب با اقیانوس اطلس و از شرق با دریای ایرلند همسایه است. ایرلند یکی از کشورهای ثروتمند دنیاست. ایرلند از نظر رشد تولید ناخالص داخلی پنجمین کشور جهان و از نظر شاخص توسعه انسانی، پنجمین کشور جهان است.
اقتصاد ایرلند در سالهای اخیر از تمرکز بر روی اقتصاد کشاورزی به اقتصاد مدرن بر پایه دانش روز و تمرکز بر روی خدمات، فناوری پیشرفته و توسعه تجارت و صنعت و سرمایه گذاری دگرگون شده است. از نظر سرانه تولید ناخالص داخلی ایرلند یکی از ثروتمندترین کشورهای سازمان همکاری و توسعه و اتحادیه اروپا در سال ۲۰۰۸ شناخته شد. مجله اکونومیست ایرلند را دارای بهترین کیفیت زندگی در جهان میداند.
جمعیت ایرلند در طول سالهای اخیر به مقدار زیادی افزایش یافتهاست.بخش زیادی از این افزایش جمعیت را میتوان به افزایش مهاجرها و بازگشت برخی مهاجران ایرلنید از خارج که به علت بیکاری سالیان گذشته مهاجرت کرده بودند همراه با فرزندانشان که در خارج متولد شدهاند دانست.
در گذشته نه چندان دور مردمان اين كشور وضعيت اقتصادي و رفاه اجتماعي امروزي را نداشتند. مردم ايرلند اغلب كشاورز بودند و در جنگهاي مكرر با بريتانيا بسياري از منابع و توان آنها مستهلك ميشد. ايرلنديها تامينكننده اصلي سيبزميني در اروپا بودند و محصولات كشاورزي ايرلند علاوه بر مصرف داخلي در ساير كشورهاي اروپايي نيز مورد استفاده قرار ميگرفت. در اين كشور خبري از صنعت و اقتصاد پيشرفته نبود و ايرلنديها به توليد سيبزميني مشهور بودند. شايد تا اينجا اين سوال براي شما پيش بيايد كه ارتباط بين داريون و ايرلند چيست؟ وجه تشابه داريون و ايرلند سيبزميني است. داريون از ديرباز يكي از توليدكنندگان اصلي سيبزميني در منطقه و حتي در استان بوده است. بسياري از لحظههاي كاري و حتي اجتماعي داريونيها با سيبزميني پيوند خورده است. در منطقه داريون حتي غذاهاي خاص و منحصر به فردي با سيبزميني طبخ ميشود. بسياري از بزرگسالان و جوانان امروز داريون خاطرات فراموشناشدني در خصوص برداشت و جمعآوري محصول سيبزميني در فصل تابستان را به ياد دارند. اوقات فراغت دانشآموزان داريوني در تعطيلات تابستان با كمك به بزرگترها در برداشت سيبزميني سپري ميشد. شايد در ايرلند هم كمابيش همين اتفاقها ميافتاد.
ايرلنديها در دوران كاشت، داشت و برداشت سيبزميني مردماني بودند با وضعيت معيشتي متوسط كه رفاه چنداني را نيز تجربه نميكردند. اما آنها دريافتند براي خروج از وضعيت نامطلوب آن روزگار بايد قوه تعقل و خلاقيت خود را به كار ببندند و فرصتي را پيش روي جوانان خود ايجاد نمايند. آنها همراه با عصر اطلاعات سعي كردند با تكيه بر نيروي انساني توانمند خود، به يكي از بزرگترين توليدكنندگان نرمافزار در جهان تبديل شوند و جهش اقتصادي بزرگي را تجربه كنند. آنها به جاي زندگي كردن به روش سنتي، فكر كردن سنتي و زندگي كردن سنتي سعي كردند با روندهاي نوين زندگي، تجارت و كار همراه شده و در اين حوزه نيز به يكي از پيشتازان اصلي در سطح جهاني تبديل شوند. امروزه ايرلند در كنار كشورهايي مانند هند بيشترين حجم صادرات نرمافزار را به خود اختصاص داده است. اين كشور با استفاده از قواي علمي و توانمنديهاي جوانان خود توانسته است نيازهاي فني ساير كشورها را برآورده سازد و از اين راه يك اقتصاد قوي و رو به رشد را تجربه نمايد. صنعت نرمافزار ايرلند در سال 2008 ميلادي، حدود 2 ميليارد يورو ارزش داشته است كه اين رقم يك ششم كل ارزش جهاني صنعت نرمافزار است. در ايرلند تنها 300 شركت نيازمنديهاي نرمافزاري انگلستان را برآورده ميسازند. رشد اقتصادي اين كشور باعث شده است تا مهاجران ايرلندي كه به علت فقر از اين كشور خارج شده بودند، به ايرلند بازگردند و به همين دليل برعكس ساير كشورهاي اتحاديه اروپا، اين كشور داراي نرخ رشد مثبت براي جمعيت است.
ايرلند نمونه يك تجربه موفق از مردمي است كه با خلاقيت و همت مضاعف آيندهاي جديد براي خود و نسلهاي بعد از خود رقم زدند. حال مردمان داريون كه سالها با تكيه بر كشاورزي به گذران امور خود پرداختهاند. در اين سالهاي خشكسالي چه ميكنند؟ آيا ظرفيت مورد نياز براي اشتغال جوانان بيكار داريون در كشاورزي وجود دارد؟ آيا وقت آن فرا نرسيده است كه كشاورزي نيز در داريون متحول شده و فناوريهاي نوين و دانش روز جهاني در امور كشاورزي مورد استفاده قرار گيرد؟ براساس آمار رسمي وزارت كشور، داريون يكي از 1125 شهر كشور است. شهري كوچك در نزديكي شيراز كه همواره مورد بي لطفيهاي مسئولين قرار گرفته است. نه دولت سازندگي، نه دولت اصلاحات و حتي دولت مهرورز عدالتگستر نيز به وعدههاي خود در قبال مردم شريف داريون پايبند نبودند. آيا باز ميتوان چشم به راه تحقق وعدههاي بخش دولتي بود. آيا حجم بالاي تقاضا براي عمليات عمراني و توسعه فعاليتهاي اقتصادي و فرهنگي در شهرهاي كشور در ميان 1125 شهر، فرصتي را براي پرداختن به داريون باقي ميگذارد؟ بنابراين بهتر است كه به جاي دست روي دست گذاشتن و انتظارات مكرر از بخش دولتي، مردم داريون با يك خودباوري عميق و با تكيه بر نيروي انساني و جوانان تحصيلكرده و توانمند به آينده داريون بينديشند.
ايجاد تعاونيهاي دانشمحور براي توليد و عرضه خدمات و محصولات مبتني نرمافزار مورد نياز سازمانهاي دولتي و خصوصي و حتي قابل عرضه در سطح جهاني، تشكيل گروههاي دانشمحور براي استخراج و انتقال دانش جهاني در حوزههاي مختلف اقتصادي خصوصاً كشاورزي نوين با استفاده از منابع گسترده موجود بر روي اينترنت، ترويج كشاورزي نوين، آموزش گسترده شهروندان براي آشنايي با فضاي مجازي، اشاعه روحيه خلاقيت، نوآوري، تعهد و پشتكار از طريق تريبونهاي عمومي خصوصاً توسط امام جمعه محترم و استفاده از فرصت همجواري با شيراز براي برآوردن نيازمنديهاي فني و تخصصي طيف وسيعي از كسب و كارها در جنوب كشور از جمله اقداماتي است كه تنها با اراده مردم داريون و در راستاي جهش بزرگ اقتصادي و اجتماعي منطقه قابل اجرا است. به قول كنفوسيوس به جاي لعنت فرستادن به تاريكي بياييد يك شمع روشن كنيم.
در اين مسير در حد مقدورات نيز ميتوان از حمايتهاي ملي دولت خدمتگزار نيز بهره جست. راستي از امروز با خود فكر كنيم سهم ما از اين حركت كارآفرينانه در سال جهاد اقتصادي چيست؟ منتظر دريافت نظرات ارزشمند شما هستيم. داريوننما به عنوان يكي از پايگاههاي داريونيها بر روي اينترنت از انتشار نظرات و ايدههاي خلاقانه در اين خصوص استقبال ميكند. بياييد در فضاي مجازي، محيطي به دور از غرضورزي و نااميدي و مبتني بر خلاقيت، پشتكار و كارآفريني ايجاد كنيم.
**********************************************************
توجه: آن دسته از بینندگان سایت “داریون نما” که می خواهند در قسمت نظرات-پایان مطلب- نظرات و حرفهای خود را برای ما ارسال کنند اما آدرس “ایمیل” ندارند می توانند در قسمت آدرس ایمیل از این آدرس استفاده کنند: daryonnama@yahoo.com
با سلام و تشکر
داریون یکی از قطبهای کشاورزی مهم مخصوصا در تولید سیب زمینی و گندم و… است که متاسفانه به علت خشکسالیهای اخیر به شدت متحمل ضرر زیادی شده است و همین هم یکی از عوامل اصلی بیکاری جوانان داریونی است .به نظر من خدمات کشاورزی که وظیفه ی اصلیش دادن خدمات مختلف به کشاورزان منطقه است باید اموزشهای لازم را با برگزاری کلاسهای اموزشی در زمینه ی استفاده ی صحیح از منابع اب و یا کاشت محصولاتی که نیاز به اب کمتری دارند انجام دهد.کشاورزان ما از نظر زرنگی و لیاقت چیزی کم ندارند فقط باید اگاهی انها را بالا ببریم .